dima
  • ErfGoed

    Op een kleine nieuwbouwlocatie ten noorden van het Overijsselse Oudleusen zijn 4 eengezinswoningen ontworpen. De com- pacte volumes maken zich qua positionering los van de omliggende bebouwing, waarmee een meer vrije setting ontstaat, die doet denken aan een boerenerf. Vanuit die gedachte zijn ook alle externe bergingen ondergebracht in één volume, zodat het erf actief wordt gebruikt. De eenvoudige, maar krachtige uitstraling is een verwijzing naar de landbouwschuren in de omgeving. De houten gevels hebben een ‘shou-sugi-ban’-behandeling ondergaan, een traditionele Japanse brandtechniek om hout te verduurzamen en onderhoudsvrij te maken.
    De woningen zijn energieneutraal. Daarbij is gekozen voor duurzame oplossingen die zo weinig mogelijk dure installaties no- dig hebben, en veelal zijn geïntegreerd in het ontwerp. Aan de noordzijde heeft de woonkamer slechts één laag raam, waarmee de nadruk wordt gelegd op het uitzicht over de weilanden. Op het zuiden zijn grote glasvlakken aangebracht, die in de zomer door bladverliezende loofbomen worden beschaduwd. Het huishoudelijk afvalwater komt terecht in een helofytenvijver, zodat het uiteindelijk kan worden gebruikt om de tuinen te sproeien. Door het gebruik van grondbuizen wordt instromende verse lucht in de zomer afgekoeld, en in de winter opge- warmd. Daarnaast zijn de woningen voorzien van zonneboilers, een regenwaterreservoir voor spoelwater, 3-laags glas, dikke houtwollen gevelisolatie en een zeer compact leidingsysteem.

    ⟶   2013   |   inzending Jonge Architectenprijs 2013 ronde 2