dima
  • Rehobothkerk

    De eigenaar van de kerk, de gereformeerd vrijgemaakte kerk Utrecht Centrum, huist al sinds eind jaren ’50 in het gebouw. In het begin van de jaren ’80 is de kerk na een brand grondig verbouwd, en anno 2015 is het complex toe aan een volgende ‘make over’.
    Naast het actualiseren van het interieur en het toevoegen van een extra vergaderzaal wordt het gebouw aan de buitenzijde sterk verbeterd. De kerkgemeenschap heeft de wens om meer onderdeel te worden van het rondom gelegen Tolsteegplantsoen, zodat meer contact ontstaat met mensen uit de buurt. Bovendien beschikt het complex over een prachtige binnentuin, die de gemeenschap meer wil gaan delen met buurtgenoten om haar zichtbaarheid te vergroten.
    Als architect hebben wij deze wensen vertaald naar een ontwerp dat zowel qua uitstraling als organisatie past bij de ligging in het plantsoen. De belangrijkste ingreep daarin is de wijziging van de positie van de entree. In de huidige situatie ligt deze aan een klein pleintje aan de Briljantlaan. De wens voor de nieuwe situatie is een half verhard pleintje langs de zuidgevel van de kerk, waarbij de entree een stuk naar het oosten wordt verplaatst. Dit refereert tevens naar de oorspronkelijke situatie, waarin de hoofdentree aan een pleintje in het plantsoen lag. Verder ontstaat hiermee een link met de omliggende bebouwing, waarvan de entrees ook in de groenzone, en dus niet aan de Briljantlaan liggen.
    Op deze manier wordt het complex meer onderdeel van het plantsoen, en kan bovendien een centrale entree worden gemaakt, die ook als doorgang en doorkijk naar de binnentuin fungeert.

    ⟶   2015   |   in ontwikkeling   |   opdrachtgever: gereformeerd vrijgemaakte kerk Utrecht Centrum