dima
  • St. Joseph paviljoen

    Na ruim een halve eeuw zullen de funderingen van de Sint Joseph-kerk in het Sloveense Žužemberk weer worden blootgelegd, zodat ze kunnen dienen als fundering van het nieuw te bouwen dorpspaviljoen. Op de funderingen verschijnen nu lage muren van stampleem, die met hun massiviteit doen denken aan de oude kerkmuren. Tussen deze nieuwe muren wordt een open stalen vloer gemonteerd, waardoor vanuit het paviljoen de ondergrondse resten van de oude kerk altijd zichtbaar zijn. Bovenop de muren wordt een lichte houten overkapping gebouwd, zodat het paviljoen ook deels als beschutte plek kan worden gebruikt bij activiteiten en bijeenkomsten. Waar ooit de toren stond, staat nu een klein podium met daarop een zonnewijzer. Op deze manier is op de plek van de toren opnieuw de tijd af te lezen.

    De houten constructie bovenop de lemen muren bestaat voor een groot deel uit houten vakken, die op meerdere manieren kunnen worden gebruikt. Zo kunnen ze bij een voorstelling dienen als tribune, kunnen er producten in te koop worden aangeboden, en op een mooie zondagmiddag kunnen ze plaats bieden aan mensen die in de zon een krant willen lezen. Aan de zuidzijde van het paviljoen zijn de vakken hoger, zodat er meer zonlicht binnen komt. Het middelste deel en het podium kunnen worden gebruikt voor diverse sociale activiteiten, presentaties of evenementen. Het oude koor achter het paviljoen dient als opslagruimte voor het onderhoud van het omliggende plein.

    ⟶   2013   |   Prijsvraaginzending Europan 12   |   in samenwerking met David Kloet en Herman Zonderland